Column | Ons Brabant

24 augustus, Joost Ardts

Brabant is een geweldige provincie en Brabanders zijn fantastische mensen. Voor iedere nieuwe inwoner een warm onthaal en een bord in de voortuin met de tekst ‘Welkom in onze buurt!’. Niet voor niks is onze Nationale knuffelbeer Frank Lammers een Brabander en is de hashtag #doeslief een Brabantse vondst. En in Brabant is er een gemeente die hierin de kroon spant, de gemeente Oss. Eigenlijk is sinds de bende van Oss, in de periode 1888 tot 1934, het sentiment totaal de andere kant opgeslagen. Het wantrouwen richting Holland is weg, we doen niet meer aan roofovervallen en zijn het toonbeeld van de Brabander geworden: genieten met de grote G, van het leven, de natuur en vrije ruimte, en trots op onze Brabantse gezelligheid. En op bestuurlijk niveau is Oss net zo ruimhartig en warm. 

De gemeente heeft de borden ‘Welkom in onze buurt!’ in groten getale klaarstaan in de kelder van het stadhuis om iedere buurgemeente warm te onthalen. “ Verzin een kul reden en wij nemen graag jouw duurzame energieopgave over”, zo klinkt het op het stadhuis. “We werken op ons grondgebied aan een overcapaciteit windenergie via een idioot hoog aantal windmolens. Dus roep maar”.

Uden last van luchtmachtbasis Volkel? Ja, inderdaad een sterk argument. Daar dus geen windmolens. Overigens is het ons gelukt dat te omzeilen in het geval van het windpark De Geer-Elzenburg, maar we nemen je kul reden graag over. Geen probleem, regelen wij voor jou.”

“Teveel woningen gebouwd op een klein grondgebied? Nog meer bouwplannen en niet gedacht aan duurzame energieopwekking op het eigen grondgebied? Geen probleem Den Bosch, dat lossen we voor je op. “

“Een lastige discussie in jouw gemeente over drie windmolens, ook al heb je een zeer lage adresdichtheid en lig je aan de andere kant van de Maas? Geen probleem, joh. Zeggen we gewoon dat we het op regionaal niveau moeten oplossen. Trekken we gelijk het provincie-argument onderuit. Dus Maasdriel, laten we een kop koffie pakken en even kletsen. Geen zorgen, komt goed.”

Veghel? Ja, hallo, met jullie hebben we inderdaad nog niet gesproken. Was er nog niet van gekomen. Wijchen, Grave, Landerd, Bernheze en West Maas en Waal staan ook nog op ons lijstje. Ja, ja, is inderdaad best druk al die gesprekken met andere gemeenten, maar als je een reden weet te bedenken waarom er op jullie grondgebied geen molens kunnen komen, staat een kop koffie en Bossche bol voor je klaar.”

“We mikken al op vijftig windmolens meer dan we voor onze eigen inwoners nodig hebben, en met een beetje goeie wil en wat proppen krijgen we er nog meer op ons grondgebied.  Wat de inwoners er van vinden? Nou ja, da’s nou precies de reden waarom het helpt als jullie van die goeie redenen verzinnen waarom het bij jullie niet kan. Wat ook helpt is dat we zijn opgeschoven van een opgave per provincie naar een opgave per regio, dan is het namelijk vaag wat die regio precies omvat. Zo verkopen wij het hier. Moeten we het nog wel hebben over wat je dan voor ons terugdoet. Voor niets gaat de zon op, dus wat heb je ons te bieden?”

Den Bosch – https://www.bd.nl/oss/mega-windpark-in-de-polder-tussen-oss-en-den-bosch~a50f73e9/

Maasdriel – https://www.bd.nl/bommelerwaard/maasdriel-neemt-meer-tijd-voor-onderzoek-naar-windmolens~a756f436/

Veghel en Uden – https://www.bd.nl/oss-e-o/gaan-osse-windmolens-straks-ook-voor-uden-en-veghel-draaien~a84b051e/

Overgenomen uit artikel in Brabants Dagblad – De Osse wethouder Johan van der Schoot tempert de verwachtingen. Hij ziet grote kansen voor wat hij noemt energy-farming, maar merkt ook dat het begint te knellen. ,,Natuurlijk moeten we massa maken. De klimaatopgave is immens groot. Maar het tempo van de procedures verdraagt zich niet met de snelheid waarmee we alternatieve energie moeten realiseren.”