‘Afschuw en onmacht’: reactie omwonende na bezoek Hoeksche Waard

Afschuw en een gevoel van onmacht, dat zijn woorden die direct in mij opkomen wanneer ik terugdenk aan het bezoek aan de Hoeksche Waard.

Het is me nu pijnlijk duidelijk geworden dat het behalen van klimaatdoelstellingen boven het welzijn van burgers wordt gesteld. Er wordt totaal geen rekening gehouden met de grote impact die windturbines op de omwonenden hebben en daar ben ik boos over. Nooit gedacht dat dit mogelijk zou zijn in ons beschaafde land!

Wat ik me afvraag is of de initiatiefnemers, de boeren die hun land in Stijbeemden zonder enig schuldgevoel “verkocht” hebben aan REF, zich écht realiseren wat ze willen gaan aanrichten in onze polder. Zouden zij door REF een dagje zijn meegenomen op een tour naar een windturbine park? Ik kan me niet voorstellen dat je volmondig “ja” kunt zeggen tegen een samenwerking wanneer je, zoals wij zaterdag, aan de voet van zo’n monsterlijke turbine hebt gestaan of hebt geluisterd naar het geluid dat continu in de lucht is. Het is afschuwelijk.

Wat ik heel graag zou willen, is een bus vol met initiatiefnemers en gemeenteraadsleden, met Van der Schoot op de voorste rij. En wat ik dan van ze zou willen vragen is: heb jij er trek in om binnen een straal van 800 meter van een windturbine te wonen? Geen bezwaar? Mooi, dan gaan we over tot huizenruil. Want onze woonomgeving is met turbines de onze niet meer. Met dank aan een handvol grondbezitters.

Marielle, omwonende Ravenstein