‘Wakker worden of wakker liggen’: reactie omwonende na bezoek Hoeksche Waard

Wakker worden of wakker liggen.

Het wordt tijd dat de dorpsbewoners in Berghem wakker worden en zich beseffen dat het tijd is voor actie om de plannen voor windturbines in de polder tussen Berghem en Ravenstein tegen te houden. De politiek en met name verantwoordelijk wethouder Johan van der Schoot zijn nu aan zet. Willen ze zich verdiepen in het effect van windturbines op de gezondheid van omwonenden? Zijn ze bereid om een polder met teveel omwonenden met rust te laten?  

Het mag hopelijk intussen bekend zijn dat een investeerder en enkele grondeigenaren in polder Stijbeemden een plan aan het ontwikkelen zijn voor het plaatsen van 9 windturbines. Dit is een ander plan dan de windmolens bij Haren op industrieterrein Elzenburg-De Geer. Het plan is om windturbines te plaatsen van 200 tot 240 meter hoog. Even voor de goede orde: de Harense toren is met zendmast 135 meter hoog. Een absurd plan om zoiets industrieels in de polder te willen plaatsen! Een investeerder heeft er enkel en alleen belang bij dat zijn plan doorgaat en hij een lekker rendement maakt. De investeerder en grondeigenaren maken zich geen zorgen om de belangen van omwonenden. Er wordt gesproken over een gebiedsfonds voor het steunen van lokale clubs en het plaatsen van een speeltuintje. Dit zijn doekjes voor het bloeden! Wij zitten in de toekomst in de herrie, het uitzicht is verpest en je woning is minder waard.

Onlangs zijn enkele mede-dorpsbewoners afgereisd naar de Hoeksche Waard. Daar staan 5 windmolens van 200 meter hoog. Er zijn inwoners die op 500 meter afstand wonen en het dorp Nieuw-Beijerland op zo’n 800 meter. De verhalen die we daar hoorden over de overlast zijn om van te gruwelen. De inwoners proberen hun huizen te verkopen, kunnen niet meer slapen, kunnen niet meer in hun tuin zitten. Het geluid en de drukgolven zijn er 24/7. Er zijn ondertussen al 550 klachten bij de omgevingsdienst in Noord-Holland ingediend terwijl de molens nog maar vanaf mei draaien. De inwoners van Nieuw-Beijerland maskeren het geluid van de windmolens: ze zetten een FM-ruis-zender op, zetten in de tuin muziek aan of slapen ’s nachts altijd met de airco aan.

Het lastige is dat de windmolens voldoen aan de Nederlandse geluidsnormen. Er kon gewoon een vergunning worden verleend en klachten worden ook afgewimpeld omdat de wetgeving de omwonenden simpelweg niet beschermd. In sommige landen wordt een afstand gehanteerd van 10 maal de tiphoogte. Dat zou hier dan 2,4 km zijn. Omdat u dit krantje ontvangt kunt u ervan uitgaan dat u binnen de 2,4 km woont en dat uw woon- en leefomgeving wordt aangetast.

Begin 2019 is de Stichting Tegenwind Stijbeemden opgericht met als doel de windmolens uit de mooie, rustige polder te houden. U kunt zich via www.tegenwindstijbeemden.nl aanmelden om u te laten informeren en het verzet te steunen.

Judith, omwonende uit Deursen-Dennenburg